Specijalist za anksiozne poremećaje i ovisnosti*

Pomažem motiviranim osobama konačno se osloboditi simptoma anksioznosti, napada panike i ovisnosti BEZ kemije, u najkraćem mogućem roku, i punu podršku online! >ISKUSTVA<

19. travnja 2023

Najbolji antidepresivi: Šokantna istina o antidepresivima

najbolji antidepresivi za depresiju bez nuspojava

Pozdrav​ svima, dugo sam razmišljao želim li pisati o ovom problemu, no očigledno – odluka je donesena. Podijelio bih svoje mišljenje o knjizi “Emperor’s New Drugs – Exploding the Antidepressant Myth” autora Irvinga Kirsha, psihologa i predavača medicine na Harvard Medical School fakultetu.

Ova knjiga predstavlja revolucionarno istraživanje koje dovodi u pitanje učinkovitost antidepresiva koji se široko koriste diljem svijeta. Autor tvrdi da većina kliničkih ispitivanja antidepresiva, na kojima se temelje smjernice za liječenje depresije, nisu potpuno točni i da je učinkovitost ovih lijekova pretjerana.

Kirsh u svojoj knjizi dokazuje da je učinak antidepresiva usko povezan s placebom – u mnogim slučajevima, placebo je pokazao sličan učinak kao antidepresivi za ​anskioznost ili depresiju, što ukazuje na to da psihološki faktori igraju ključnu ulogu u liječenju depresije i anksioznosti.

Istina o antidepresivima

Ovo otkriće može biti šokantno za neke ljude, jer su najbolji antidepresivi često predstavljeni kao “čudotvorni lijekovi” koji mogu brzo izliječiti depresiju. Međutim, Kirsh ​upozorava da ova zabluda može dovesti do prekomjernog propisivanja lijekova i nepotrebnih i ponekad izuzetno neugodnih nuspojava sa kojima se mnogi suočavaju u procesu isprobavanja različitih antidepresiva. Pretvarajući postupak izliječenja u dugotrajnu ovisnost bez konkretnih naznaka kraju terapije.

istina o antidepresivima

Osim lijekova, knjiga istražuje i propituje alternativne načine rješavanja depresije i anksioznosti. To uključuje različite oblike psihoterapije, uključujući hipnoterapiju, kao i tjelesne aktivnosti poput redovite tjelovježbe i održavanja zdrave prehrane. Utvrđeno je da su ove metode vrlo korisne za značajan broj pojedinaca koji se bore s depresijom.

Ostale prirodne metode poput terapije brze transformacije su također vrlo ​uspješne u rješavanju korijena depresije i nadilaženju daljnje potrebe za antidepresivima, o čemu svjedoči osoba u komentaru:

Smatram da bi svatko tko razmišlja o uzimanju antidepresiva, čak i onih najboljih, trebao pročitati ovu knjigu kako bi stekao bolji uvid u njihovu stvarnu učinkovitost, i razmotrio druge opcije liječenja ili rješavanja uzroka problema u čemu se terapija brze transformacije pokazala kao izuzetno uspješna. Ova knjiga je izazvala veliku kontroverzu u medicinskoj zajednici, ali smatram da je njezina objava bila potrebna kako bi se pokrenula rasprava, pronašla prava istina o antidepresivima i potaknulo razmišljanje o novim, boljim i ​potpuno prirodnim pristupima liječenju depresije ili njezinih uzroka. Ispitivanjem prave prirode antidepresiva i ​razmatranjem drugih opcija za rješavanje temeljnih uzroka depresije, čitatelji mogu donositi informirane odluke o svom mentalnom zdravlju i dobrobiti jer brojne nuspojave antidepresiva i adaptacija koju zahtijevaju često izazivaju veću nelagodu nego samo problem.

Najpoznatiji antidepresivi?

Najpoznatiji antidepresivi, također​ su izazvali burne rasprave i​ duboke podjele unutar medicinske zajednice i šire javnosti. Neki stručnjaci tvrde da je ovisnost o antidepresivima ​postala endemska, s liječnicima​ koji ​prebrzo propisuju ove ​”čudotvorne lijekove” bez pravilnog razumijevanja ili liječenja temeljnih uzroka depresije. Najpoznatiji antidepresivi mogu, prema nekim izvještajima, dovesti do ozbiljnih nuspojava i dugoročnih zdravstvenih problema,​ što dodatno produbljuje kontroverzu oko njihove široke uporabe.

Isto tako, postoji zabrinutost ​zbog​ farmaceutske industrije koja zarađuje milijarde na ​prodaji antidepresiva,​ stvarajući sumnju o njihovoj objektivnosti​ i etičnosti u promociji ovih lijekova. Pitanje je li dobrobit pacijenta zaista na ​prvom mjestu ili su ​profiti glavni pokretač, ​dodatno​ potiče​ raspravu.

​Sve ovo​ dovodi do složene i​ emotivno​ nabijene rasprave o tome što je najbolji način liječenja depresije. Najpoznatiji antidepresivi​ i dalje će biti predmet rasprave i kontroverzi dok se ne postigne bolje razumijevanje depresije i njene prirode,​ ​te dok se ne pronađe uravnoteženi pristup koji će uzeti u obzir sve aspekte pacijentovog ​mentalnog i fizičkog ​zdravlja. ​U ​međuvremenu, ovo ​pitanje ostaje gorući problem koji​ zahtijeva pažljivo razmatranje i otvorenu, ​iskrenu komunikaciju između svih ​uključenih strana.


kako pobijediti depersonalizaciju i derealizaciju, disocijativni poremećaj

Autor: Timoteo Crnković je stručnjak u području emocionalnog blagostanja. U svom radu kombinira nekoliko naprednih pristupa: naprednu konverzacijsku hipnoterapiju, rekurzivno kognitivno reprocesuiranje i RTT. Emocionalno izazovno djetinjstvo omogućilo mu je razvijanje jedinstvenih darova, a poznat je po svojoj sposobnosti objašnjavanja i rješavanja često nerazumljivih zagonetki i složenosti ljudskog uma i emocionalnog svijeta. S zavidinim brojem dokazanih uspješnih priča i svjedočanstava, te više od 7 godina iskustva, on je vodeći stručnjak za trajno olakšanje korijena emocionalnih problema, uključujući anksioznost, strahove i ovisnosti. Njegovi klijenti osjećaju novu kvalitetu života, unutarnji mir i osnaženost.

Facebook
Twitter
WhatsApp